Strony

piątek, 12 sierpnia 2016

Ogórek, ogórek co z Ciebie wyrośnie, czyli przetwory na zimę !

Sezon ogórkowy w pełni, a właściwie u niektórych już powoli się kończy, albo i już się skończył.
Ja wczoraj zakończyłam pyszną produkcję zimową. Zeszło mi się od rana do późnego popołudnia, przerobiłam 20 kg ogórków, a wieczorem padłam chyba szybciej niż Malinka :)
W domu bajzel, bo przecież sprzątać już się wczoraj nie chciało, więc dzisiaj znowu mam robotę po wczorajszych wojażach :P 

A teraz przedstawiam Wam moje wszystkie przetwory zimowe :) 
Oraz gdyby Cię coś zainteresowało to dodatkowo przepis, pod każdą pysznością :D


KISZONE 


ZLEWA:


  • 1 litr wody
  • 2 płaskie łyżki soli
  • Na 5 litrów wody 0,5 szkl. octu
DO SŁOIKÓW:
  • Chrzan
  • Czosnek
  • Gorczyca
  • Koper
  • Liście z wiśni lub porzeczki
Gorącą zalewą zalać ogórki, odkręcić do góry dnem, nie pasteryzować. Pozostawić w ciemnym, ciepłym miejscu aż do zmętnienia zalewy. 
(Z 5 litrów zalewy ok 16 słoików)
Wychodzą przepysznie chrupiące ! :D


KORNISZONY Z PAPRYKĄ SŁODKĄ



ZALEWA:
  • 5 litrów wody
  • 5 szkl. octu
  • 1 kg cukru
  • 4 łyżki soli
  • opakowanie papryki słodkiej
  • opakowanie majeranku
DO SŁOIKÓW:
  • Ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • gorczyca
  • czosnek 
  • koper
  • liść laurowy
Zalewę zagotować, wrzątkiem zalać ogórki. Pasteryzować 10 min.
Niesamowity smak :D



SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z MARCHEWKĄ



SKŁADNIKI:

  • 5 kg ogórków
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 kg cebuli
  • 5 łyżek soli


ZALEWA:

  • 1 szkl. octu
  • 1 szkl oleju 
  • 1 szkl cukru
PRZYGOTOWANIE

Nieobrane ogórki pokroić w plastry, cebulę w piórka, nasolić odstawić na 30 min, odcedzić, nie odciskać.
Zalewę zagotować, dodać ogórki, cebulę i startą na tartce o dużych oczkach marchewkę. Zagotować, od czasu do czasu mieszać. Gotować 5-10 min, aż ogórki delikatnie zmienią kolor. Składać do słoików, nie pasteryzować. 


SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z KURKUMĄ



SKŁADNIKI:

  • 4 kg ogórków
  • 5 średnich cebul
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka gorczycy


ZALEWA

  • 4 szkl cukru
  • 2,5 szkl octu
  • 0,5 szkl wody
  • 5 łyżek soli
PRZYGOTOWANIE


Ogórki obrać pokroić w wzdłuż w paseczki ( jak na kanapkę) można też w plasterki (wedle uznania), cebulę w talarki. Zalewę zagotować, zalać ogórki dodać musztardę, gorczycę i kurkumę. Zostawić na 20-24 godziny, od czasu do czasu zamieszać. Nakładać do słoików, zalać zalewą, pasteryzować 5 min



SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z KONCENTRATEM POMIDOROWYM NA OSTRO



SKŁADNIKI:

  • 4 kg ogórków
  • 5 lub 6 cebul
  • główka czosnku
  • 4 łyżki soli


ZALEWA:

  • 0,5 szkl octu 
  • 0,5 szkl oleju
  • 1 torebka chilli lub ostrej papryki
  • 1 szkl cukru
  • 2 małe koncentraty pomidorowe (najlepiej Łowicz, Pudliszki, Madero) 
PRZYGOTOWANIE:


Nieobrane ogórki pokroić w plasterki, cebulę w piórka nasolić odstawić na 2 godziny. Odsączyć z wody, nie odciskać.
Zagotować zalewę, dodać ogórki i przeciśnięty na prasce lub drobno skrojony czosnek.
Zagotować, poczekać aż ogórki zmienią kolor, gorące składać do słoików, nie pasteryzować. 


MIZERIA NA ZIMĘ


SKŁADNIKI:

  • 4 kg ogórków
  • pieprz ziarnisty (po 3 ziarka do słoika)
ZALEWA:

  • 3 litry wody
  • szklanka octu
  • 5 łyżek soli
  • 15 łyżek cukru
Ogórki obrać, zalewę zagotować i ostudzić, ogórki złożyć do słoików, zalać chłodną zalewą. Nie pasteryzować. 

Na zimę do śmietanki, genialne :)

Robicie, któreś z nich? 
Zrobiliście już przetwory ogórkowe czy może jesteście w trakcie? 
Może któryś przepis Wam się spodobał ? :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziel się dobrocią i udostępniaj, like-uj, subskrybuj, co dobrego dajemy do Nas samych wraca!"
Dziękuję, że czytasz mój wpis, może pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza? Na pewno na niego odpowiem :) Pozdrawiam Iza