Ja wczoraj zakończyłam pyszną produkcję zimową. Zeszło mi się od rana do późnego popołudnia, przerobiłam 20 kg ogórków, a wieczorem padłam chyba szybciej niż Malinka :)
W domu bajzel, bo przecież sprzątać już się wczoraj nie chciało, więc dzisiaj znowu mam robotę po wczorajszych wojażach :P
A teraz przedstawiam Wam moje wszystkie przetwory zimowe :)
Oraz gdyby Cię coś zainteresowało to dodatkowo przepis, pod każdą pysznością :D
KISZONE
ZLEWA:
- 1 litr wody
- 2 płaskie łyżki soli
- Na 5 litrów wody 0,5 szkl. octu
DO SŁOIKÓW:
- Chrzan
- Czosnek
- Gorczyca
- Koper
- Liście z wiśni lub porzeczki
Gorącą zalewą zalać ogórki, odkręcić do góry dnem, nie pasteryzować. Pozostawić w ciemnym, ciepłym miejscu aż do zmętnienia zalewy.
(Z 5 litrów zalewy ok 16 słoików)
Wychodzą przepysznie chrupiące ! :D
KORNISZONY Z PAPRYKĄ SŁODKĄ
ZALEWA:
- 5 litrów wody
- 5 szkl. octu
- 1 kg cukru
- 4 łyżki soli
- opakowanie papryki słodkiej
- opakowanie majeranku
DO SŁOIKÓW:
- Ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- gorczyca
- czosnek
- koper
- liść laurowy
Zalewę zagotować, wrzątkiem zalać ogórki. Pasteryzować 10 min.
Niesamowity smak :D
SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z MARCHEWKĄ
SKŁADNIKI:
ZALEWA:
- 5 kg ogórków
- 0,5 kg marchewki
- 0,5 kg cebuli
- 5 łyżek soli
ZALEWA:
- 1 szkl. octu
- 1 szkl oleju
- 1 szkl cukru
PRZYGOTOWANIE
Nieobrane ogórki pokroić w plastry, cebulę w piórka, nasolić odstawić na 30 min, odcedzić, nie odciskać.
Zalewę zagotować, dodać ogórki, cebulę i startą na tartce o dużych oczkach marchewkę. Zagotować, od czasu do czasu mieszać. Gotować 5-10 min, aż ogórki delikatnie zmienią kolor. Składać do słoików, nie pasteryzować.
SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z KURKUMĄ
SKŁADNIKI:
ZALEWA
- 4 kg ogórków
- 5 średnich cebul
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej
- 1 łyżka gorczycy
ZALEWA
- 4 szkl cukru
- 2,5 szkl octu
- 0,5 szkl wody
- 5 łyżek soli
Ogórki obrać pokroić w wzdłuż w paseczki ( jak na kanapkę) można też w plasterki (wedle uznania), cebulę w talarki. Zalewę zagotować, zalać ogórki dodać musztardę, gorczycę i kurkumę. Zostawić na 20-24 godziny, od czasu do czasu zamieszać. Nakładać do słoików, zalać zalewą, pasteryzować 5 min
SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z KONCENTRATEM POMIDOROWYM NA OSTRO
SKŁADNIKI:
ZALEWA:
Nieobrane ogórki pokroić w plasterki, cebulę w piórka nasolić odstawić na 2 godziny. Odsączyć z wody, nie odciskać.
Zagotować zalewę, dodać ogórki i przeciśnięty na prasce lub drobno skrojony czosnek.
Zagotować, poczekać aż ogórki zmienią kolor, gorące składać do słoików, nie pasteryzować.
- 4 kg ogórków
- 5 lub 6 cebul
- główka czosnku
- 4 łyżki soli
ZALEWA:
- 0,5 szkl octu
- 0,5 szkl oleju
- 1 torebka chilli lub ostrej papryki
- 1 szkl cukru
- 2 małe koncentraty pomidorowe (najlepiej Łowicz, Pudliszki, Madero)
PRZYGOTOWANIE:
Nieobrane ogórki pokroić w plasterki, cebulę w piórka nasolić odstawić na 2 godziny. Odsączyć z wody, nie odciskać.
Zagotować zalewę, dodać ogórki i przeciśnięty na prasce lub drobno skrojony czosnek.
Zagotować, poczekać aż ogórki zmienią kolor, gorące składać do słoików, nie pasteryzować.
MIZERIA NA ZIMĘ
SKŁADNIKI:
- 4 kg ogórków
- pieprz ziarnisty (po 3 ziarka do słoika)
ZALEWA:
- 3 litry wody
- szklanka octu
- 5 łyżek soli
- 15 łyżek cukru
Ogórki obrać, zalewę zagotować i ostudzić, ogórki złożyć do słoików, zalać chłodną zalewą. Nie pasteryzować.
Na zimę do śmietanki, genialne :)
Robicie, któreś z nich?
Zrobiliście już przetwory ogórkowe czy może jesteście w trakcie?
Może któryś przepis Wam się spodobał ? :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziel się dobrocią i udostępniaj, like-uj, subskrybuj, co dobrego dajemy do Nas samych wraca!"
Dziękuję, że czytasz mój wpis, może pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza? Na pewno na niego odpowiem :) Pozdrawiam Iza